fbpx
image
Hírek

A lemezipar és fémmegmunkálás jelenleg olyan átalakuláson megy keresztül, amelyben az innováció és a technológiai fejlődés kulcsfontosságú szerepet játszik. Az iparágban tapasztalható változások motorjai az automatizáció, a digitális technológiák és a fenntarthatóság iránti növekvő igény is. 

CNC lemezipari gépek forgalmazójaként fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan szemmel tartsuk a piacot, figyeljük a trendeket és elsőként számoljunk be az innovációkról, újdonságokról. Ebben a cikkben a legfontosabb lemezipari trendek mellett az elmúlt év tanulságait is összegezzük.

Nemcsak Magyarországon volt az elmúlt évek legnagyobb kihívása a szakképzett munkaerő hiánya. Nyomon követve a 2023-as nemzetközi szakkiállítások híreit, szinte az egész évet keretezte a szakemberhiány, nemcsak Európában, de a tengerentúlon is. Magyarországon idén számos cég küzdött forráshiánnyal és a pályázati lehetőségek elapadása miatti megtorpanással, ezért elmaradtak fejlesztések, beruházások. A környező országokban és tőlünk nyugatabbra elsősorban a technológiai fejlődéssel kapcsolatos új lehetőségek és megoldások voltak a beszélgetések fókuszában. 

Lemezipari kiállítás

Az idei évben több nemzetközi szakkiállításon is részt vettünk és minden eddiginél nagyobb figyelemmel követtük nyomon az iparági híreket. Ezek alapján kirajzolódott előttünk 5 jelentős trend, ami meghatározza a 2024-es kilátásokat a lemezipar területén. Érdemes figyelemmel kísérni ezeket a trendeket, mert alkalmazásuk nemcsak hatékonyabbá teszi a folyamatokat, de új lehetőségeket is kínálnak az ipar számára.

1. Automatizáció fokozódása

A gépek és folyamatok automatizálása egyre inkább dominálja a lemezipari és fémmegmunkáló szektorokat. Az önállóan működő robotok, okos gépek és mesterséges intelligencia alkalmazása növeli a hatékonyságot és precizitást.

2. Digitális fejlődés és 3D-s nyomtatás

A digitális technológiák terjedése, különösen a 3D-s nyomtatás, forradalmasítja a termelést és tervezést. Ez a módszer lehetővé teszi az egyedi és komplex alkatrészek gyorsabb és rugalmasabb előállítását. Például az MX3D nevű cég a 3D lemeznyomtatás innovációja kapcsán egy olyan technológiát mutatott be, amellyel a holland startup egy gyalogos hidat valósított meg Amszterdamban.

3. Fenntarthatóság és környezettudatosság

A fenntarthatóság iránti igény növekedése arra ösztönzi a vállalatokat, hogy környezetbarátabb megoldásokat alkalmazzanak. Az energiatakarékosság, újrahasznosítás és környezetkímélő technológiák fontos szerepet kapnak. Hagyományosan a SCHWEISSEN & SCHNEIDEN az a színtér, ahol a vállalatok bemutatják újdonságaikat a nyilvánosság előtt. Elsőként itt debütált például egy oxi-acetilén hegesztőgép, amely hidrogénnel működik, így hozzájárul a klímavédelemhez, a munkavédelemhez és a CO2-kibocsátás csökkentéséhez.

4. Adatvezérelt döntéshozatal

Az adatok és analitika központi szerepet játszanak a hatékonyság növelésében és a termelékenység javításában. Az adatok alapján hozott döntések segítenek optimalizálni a folyamatokat és csökkenteni a hulladékot. Az adatvezérelt döntéshozatalra kiváló példa a plazmavágó és a fiber lézer összehasonlítása: a 10-15 mm-es és ennél nagyobb anyagvastagságoknál a plazmatechnológia előnyei a hatékonyság és a vágási sebesség tekintetében felülmúlják a lézerét.

Plazmavágó vs. fiber lézer5. Smart Manufacturing és IoT alkalmazása

Az okosgyártás és az Internet of Things (IoT) alkalmazása fokozza a termelési hatékonyságot. A szenzorok és összekapcsolt eszközök segítenek a gyártási folyamatok optimalizálásában és a karbantartási munkák előrejelzésében.

Ezek a trendek jelentős változásokat hoznak a lemezipar és fémmegmunkálás területén, és kulcsszerepet játszanak a hatékonyság növelésében és a versenyképesség fenntartásában.

5 trend, ami meghatározza a lemezipart 2024-ben

Works with AZEXO page builder